Een blog namens onze samenwerkingspartner The Social Accounting Club
Heb je onlangs een blauwe brief van de belastingdienst ontvangen? Zo ja, dan is de kans groot dat de belastingdienst je laat weten dat het tijd is om de aangifte inkomstenbelasting 2021 in te dienen. Dat kan vanaf 1 maart 2022. Heb je geen brief ontvangen? Ook dan is het waarschijnlijk dat je aangifte dient te doen. Heb je enige twijfel of je aangifte hoeft te doen? We zoeken het gratis voor je uit. Via deze link kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wist je dat de meeste zzp'ers in de zorg geld laten liggen bij de aangifte? Met name voor ondernemers is de aangifte inkomstenbelasting een belangrijk punt om fiscaal optimaal te ondernemen. Om je goed op weg te helpen hebben we de 5 belangrijkste zaken hieronder benoemd.
1. Ben ik ondernemer?
Een vraag die veel mensen met een eenmanszaak bezig houdt. Zeker bij starters is dat één van de meest gestelde vragen.
De belastingdienst biedt een rekenmodule waarmee je in enkele ogenblikken kunt achterhalen of je ondernemer bent.
Zie: Rekenmodule. Denk in ieder geval aan het urencriterium, economisch voordeel en gezagsverhouding.
Of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt is belangrijk voor een boel zaken. Er zijn diverse ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting. Dat betekent dat er aftrekposten zijn die het te betalen bedrag voor de inkomstenbelasting aanzienlijk kunnen verlagen. Hiervoor dien je te voldoen aan de voorwaarden.
Blijkt dat je kwalificeert als ondernemer voor de inkomstenbelasting, zorg er dan voor dat je de faciliteiten volledig gebruikt. Denk aan de startersaftrek (en de opties hiervoor), zelfstandigenaftrek en MKB-Winstvrijstelling.
Zie ook onderaan deze pagina: Ondernemersaftrek.
2. Check de door de belastingdienst vooraf ingevulde gegevens
Op basis van bekende gegevens vult de Belastingdienst je aangifte via de site gedeeltelijk in. Absoluut handig. Maar zorg altijd voor een goede check met de onderliggende documenten en ga er niet zomaar vanuit dat deze gegevens één op één kloppen. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen.
Let ook op verschuivingen van soorten dienstverband in Box I. En op evt. verschuivingen van vermogen en schulden van Box I naar Box III en vice versa.
3. Aftrekposten
Fiscale partners (zie onder punt 4) kunnen aftrekposten verdelen. Maar wat zijn de voor de hand liggende aftrekposten?
Eigen woning
Een eigen woning heeft fiscale voordelen. De (betaalde) rente over de hypothecaire lening voor de eigen woning is aftrekbaar. Let wel op voorwaarden en beperkingen. Maar ook gerelateerde kosten zijn aftrekbaar. Ook bij oversluitingen. Denk aan:
- advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheekadviseur
- bereidstellingsprovisie (het geld dat u betaalt aan de bank of een verzekeraar om de aangeboden rente in de offerte te verlengen)
- notariskosten voor de hypotheekakte
- kadastrale rechten voor de hypotheekakte
- taxatiekosten voor het krijgen van de lening
- kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
- boeterente
Let wel: deze kosten laten meenemen in je nieuwe hypotheek? Dan hoort dat deel van de lening in box III. De rente en kosten van dit deel van de schuld zijn niet aftrekbaar in Box I.
Tip: Restschuld? Rentelasten zijn vaak aftrekbaar.
Je jaar- en reserveringsruimte kan behoorlijk voordeel opleveren
Heb je in 2021 geld gestort op een lijfrenterekening of premie betaald voor een lijfrenteverzekering? Dan kun je deze bij een aantoonbaar pensioentekort, deze betalingen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Je jaarruimte bepaalt het bedrag dat je maximaal kunt aftrekken.
Tip: kijk ook naar de mogelijkheden om binnen je onderneming fiscaal vriendelijk een Oudedagsreserve op te bouwen.
Voor meer informatie zie: Belastingdienst.
Studiekosten
Heb je een (relevante) studie gevolgd en hier kosten voor gemaakt in 2021? Deze zijn voor de inkomstenbelasting in 2021 voor het laatst en onder voorwaarden en drempel aftrekbaar. Vanaf 2022 is deze aftrekpost afgeschaft.
Zorgkosten
Voor de aftrek gelden nog wel een aantal voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld niet de kosten aftrekken waarvoor je al een vergoeding krijgt. En mag je je kosten alleen aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Bekijk alle voorwaarden aftrek zorgkosten.
Drempel
Alleen het deel van je kosten dat uitkomt boven een bepaald bedrag, het drempelbedrag, is aftrekbaar. Als je je zorgkosten invult in je online aangifte, wordt de aftrek automatisch berekend. Check dit voor de zekerheid.
Bovenstaande informatie is bedoeld om een beeld te schetsen van de mogelijkheden. Heb je hier een specifieke vraag over, vraag dit na bij een specialist.
4. Fiscaal partnerschap
Heb je een partner, maar weet je niet of hij ook je fiscale partner is? In het aangifteprogramma kun je dit middels een aantal vragen vaststellen. Wat zijn de voorwaarden? Zie ook: Fiscaal Partnerschap - wanneer en de voorwaarden.
Zorg voor een goede verdeling
Let op een goede verdeling. De verdeling in het aangifteprogramma van de belastingdienst is in eerste instantie neutraal. Speel hier een beetje mee en je zult zien dat bij een optimale verdeling het een en ander te behalen is.
Zie onder punt 3 voor de aftrekposten die verdeelbaar zijn. Denk ook aan het (evt.) inkomen in Box III.
5. Wisselend inkomen? Pas op dat je niet te veel belasting betaalt!
Als je inkomen in 3 opeenvolgende jaren sterk varieert, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kun je terugkrijgen voor zover het meer is dan € 545. Dat heet middelen in de inkomstenbelasting. Lees meer hierover: Middelen: wat is dat?
Dat kan het geval zijn als je:
- Net bent gestart met werken en/of ondernemen.
- Een tijd onbetaald verlof hebt opgenomen.
- Bent gestopt met werken (omdat je met pensioen bent gegaan).
Let op: middelen zal worden afgeschaft. Dus wil je nog optimaal profiteren maak er snel werk van.
Zeker weten dat je niets laat liggen? Neem dan contact op met ons. Voor ZZP’ers van onze partners doen we gratis de middelingsberekening. Sterker nog: we regelen het met de belastingdienst. Het enige wat je hoeft te doen is het aanleveren van de benodigde stukken.
Samenvatting
Naar gelang je persoonlijke situatie kan het jaarwerk en dan met name de aangifte inkomstenbelasting een klus zijn die niet zo eenvoudig ligt.
Wist je dat het uitbesteden van je aangifte een goede investering is? Niet alleen weet je zeker dat je niet teveel belasting betaald. Het bespaart je ook nog een hoop tijd en frustratie en biedt je de garantie dat je het onderste uit de kan hebt gehaald.
Vanaf € 33,00 per maand je jaarwerk inclusief aangifte inkomstenbelasting aan ons uitbesteden. Het proces is volledig digitaal vormgegeven.
Aangesloten bij ZBBN?
Niklas Plasmans
Oprichter The Social Accounting Club