Waarom het SNA-keurmerk onmisbaar is voor uitzendbureaus (en waarom jij er ook op moet letten!)
02 april 2025 
in Blog
2 min. leestijd

Waarom het SNA-keurmerk onmisbaar is voor uitzendbureaus (en waarom jij er ook op moet letten!)

Als je als opdrachtgever of als uitzendkracht met of voor een uitzendbureau werkt, dan heb je vast weleens gehoord van het SNA-keurmerk (ook wel het NEN 4400-1 certificaat). Maar waarom is dit keurmerk zo belangrijk? En waarom zou je er als opdrachtgever of flexwerker altijd op moeten letten? Tijd om dat eens uit te leggen!

Wat is het SNA-keurmerk eigenlijk?

SNA staat voor Stichting Normering Arbeid. Dit keurmerk is dé graadmeter voor betrouwbaarheid in de uitzendbranche. Een uitzendbureau met dit keurmerk wordt regelmatig (in de regel twee maal per jaar) gecontroleerd op naleving van wet- en regelgeving, zoals het correct afdragen van loonheffingen en btw, het betalen van minimaal het wettelijk minimumloon en het naleven van cao-afspraken.

Kort gezegd: een SNA-gecertificeerd bureau speelt het spel eerlijk en voorkomt dat jij – als opdrachtgever of uitzendkracht – voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waarom is dit belangrijk voor opdrachtgevers?

Als opdrachtgever werk je natuurlijk het liefst met een betrouwbaar uitzendbureau. Een bureau zonder keurmerk kan risico’s met zich meebrengen, zoals:

  • Niet-afgedragen loonheffingen, waarvoor jij als inlener aansprakelijk kunt worden gesteld (en dat kan flink in de papieren lopen!)
  • Onjuiste of onvolledige administratie, wat gedoe kan opleveren bij controles
  • Risico op schijnconstructies, waarbij uitzendkrachten onder slechte omstandigheden werken.

Met een SNA-gecertificeerd uitzendbureau hoef je je hier geen zorgen over te maken. Je weet dat alles volgens de regels gebeurt, waardoor jij je kunt focussen op je business.

Voorkomen van ketenaansprakelijkheid

Een ander groot voordeel van het werken met een SNA-gecertificeerd uitzendbureau is het verminderen van het risico op ketenaansprakelijkheid. In Nederland geldt de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA), wat betekent dat opdrachtgevers aansprakelijk kunnen worden gesteld als een uitzendbureau of onderaannemer sociale premies of belastingen niet betaalt. Door samen te werken met een bureau dat het SNA-keurmerk draagt, verklein je dit risico aanzienlijk. Het keurmerk garandeert namelijk dat de administratie op orde is en dat belastingen en premies correct worden afgedragen. Dit voorkomt juridische en financiële problemen voor jouw bedrijf.

Waarom is het belangrijk voor uitzendkrachten?

Als flexwerker wil je zeker weten dat je op een eerlijke manier behandeld wordt. Een uitzendbureau zonder keurmerk kan in theorie van alles beloven, maar hoe weet je of ze zich aan de afspraken houden? Een SNA-keurmerk biedt de volgende voordelen voor uitzendkrachten:

  • Zekerheid dat je salaris en belastingen correct worden verwerkt
  • Bescherming tegen onderbetaling en uitbuiting
  • Transparantie en betrouwbaarheid in je arbeidsvoorwaarden

Door te kiezen voor een uitzendbureau met een SNA-keurmerk weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Hoe herken je een SNA-gecertificeerd bureau?

Gelukkig is dat eenvoudig: je kunt op de website van de SNA (www.normeringarbeid.nl) controleren of een uitzendbureau gecertificeerd is. Daarnaast vermelden veel bureaus het keurmerk trots op hun website.

Hoe is dit bij ZBBN geregeld?

ZBBN heeft haar backoffice activiteiten ondergebracht bij Flexhub. Daarmee zijn zaken als het juridisch werkgeverschap, contracten, salarisverwerking, verzekeringen, CAO regelgeving, verzuimbeheer en - begeleiding, WKA verklaring, veranderende wet- en regelgeving etc. op een juiste en transparante manier gewaarborgd en het zal je niet verbazen, dat alles mét een SNA-Keurmerk. 

Mocht je documenten of gegevens in willen zien, dan is dat altijd bij ons op de vragen of online terug te vinden. 

Conclusie

Of je nu een bedrijf runt dat uitzendkrachten inhuurt of zelf als uitzendkracht aan de slag gaat: het SNA-keurmerk is iets waar je altijd op moet letten. Het biedt zekerheid, voorkomt risico’s en garandeert eerlijke arbeidsvoorwaarden. Kortom: een win-win situatie voor iedereen!